Groepen 8 OBS Ter Borch bezoeken kamp Westerbork

donderdag 25 april 2019
door Martijn van Santen
Met alle groepen 8 gingen we op 23 april naar het voormalige kamp Westerbork en het museum dat er bij hoort. We gingen met auto’s eerst naar het museum. Daar splitsten ze de groep in tweeën, de ene groep ging naar de filmzaal, de andere ging naar het museum. Bij de filmzaal kregen we een verhaal te horen over een Joods gezin en keken we een film over een meisje die in kamp Westerbork zat en die gedeporteerd werd naar Theresienstadt. In het museum deden we een speurtocht over oorlogskinderen, daarna wisselden we om.
Daarna gingen we wandelen naar het kamp, in het kamp kregen we een rondleiding. In het kamp vertelde de gids veel verhalen. De meeste kinderen vonden de verhalen mooi en indrukwekkend. We zijn ook bij de twee monumenten geweest. Het eerste monument was een nagebouwde treinrails met omhoog gebogen uiteinden, wat symbool staat voor twee geheven handen van angst. Het tweede monument waren steentjes die in de vorm stonden van Nederland. Elk steentje stond symbool voor iemand die uit kamp Westerbork werd gedeporteerd en de oorlog niet heeft overleefd. Op de steentje stonden symbooltjes. Voor de Joden stond er een davidster op, voor Sinti en Roma een vlammetje en voor het onbekende aantal verzetsstrijders was het steentje leeg. Toen liepen we terug naar de parkeerplaats  en gingen we naar huis.

We hebben er met z'n allen veel van geleerd en het heeft een diepe indruk op ons achter gelaten.

Doreen, Niels, Floor, Jochem en Sophie groep 8c